MANYANET MOLINS

MANYANET MOLINS

dilluns, 3 de juny del 2013

TORNADA A LA CALMA PER A PODER CONTINUAR (1)

Us passo un nou article del nostre preparador físic, en Manel López, molt adient per aquesta fase de la temporada!
 
 
En un article anterior parlàvem de la importància que té per un jugador l´escalfament pre-competició. Recordem que l´activació muscular era l´objectiu que s´havia d´aconseguir. Començàvem amb exercicis de tipus general i de baixa intensitat i poc a poc anàvem augmentant  la intensitat de l´escalfament tot aconseguint un to muscular adient per a l´esforç que havíem de demanar al cos i alhora un augment de temperatura corporal. Veiem, doncs, com tot plegat es tractava d’un procés que s’havia de fer  progressivament.  
Hem aconseguit en un període curt de temps passar de cero a cent,  d´una activitat bàsica a un esforç extra. Ara estem en disposició de demanar al nostres músculs i sobre tot al cap, que la connexió sigui perfecta.
El partit s´ha disputat.  Hem arribat al punt màxim de tensió i, de sobte, ens diuen que s´ha acabat el joc. La baixada de tensió mental és instantània, la demanda de treball al múscul no existeix però aquest continua  predisposat a l´esforç.  És l´hora de que aquesta desconnexió sigui fluïda.
Si la clau d´un bon escalfament ha estat el fet de ser progressiu, la base de la tornada a la calma és que aquesta es realitzi, igualment, de manera progressiva. Així, doncs,  perquè és tan important i necessari  fer exercicis que ens retornin a aquest punt de partida? Realment hem de “perdre el temps” quan estem cansats i el cos el que ens demana és una bona dutxa?
Per valorar aquest moment com cal hem de tenir coneixement sobre les conseqüències físiques i els efectes secundaris lleus que l´esforç intens provoca. Només així valorarem i entendrem el treball necessari i beneficiós que ens aporta aquesta activitat.
Estem d´acord en què hem sotmès al cos a un esforç important. Es pot dir que es tracta d´un  procés catabòlic on elements estructurals pateixen petites lesions amb inflamació de teixits. Aquestes pràcticament no les percebem,  només sentim dolor general. A més a més, la demanda d’exercici d´alta intensitat  és coberta, en primer lloc, per la degradació de la glucosa. Procés que produeix àcid làctic. És a dir, la contracció muscular intensa provoca un desajust de l´equilibri àcid-base de l´organisme, augmenta l’acidosi muscular amb la consegüent fatiga dels músculs. Cansament muscular que s’associa directament  a aquest increment de la producció d´àcids i residus  metabòlics que s´acumulen temporalment a l’interior dels músculs.
Tots aquests factors fan que receptors nerviosos musculars es converteixen en superexcitables, fruit de la mateixa fatiga, tot  provocant rampes, sensació d´inflat o el dolor general  que apareix el dia desprès d´un partit.
 
Manel López