MANYANET MOLINS

MANYANET MOLINS

dimecres, 10 d’abril del 2013

HIDRATACIÓ= BEURE O DEFALLIR (PART II)



Però, de quina forma ens hem d´hidratar? Quan hem de beure líquids i en quines quantitats?
La freqüència  de la ingesta i la quantitat adequada de líquid dependrà de factors diversos, com la intensitat i la durada de l´exercici físic, el clima i les característiques individuals de sudoració. No cal dir que la quantitat de líquid augmenta proporcionalment a aquests factors. És a dir, a més intensitat, durada i augments de la temperatura, més hidratació. La sudoració, però, és un tret de caire més personal. Es tracta d´un mecanisme de seguretat del nostre cos que ens permet mantenir una mateixa temperatura independentment de l´activitat que realitzem. I nosaltres hem de ajudar en aquesta funció corporal amb roba còmoda i elements que no destorbin la transpiració de la pell per donar sortida a un excés de calor.



Serveixi com a referència per a la ingesta total de líquid aquesta taula:
Nens de 2 a 8 anys:                      de 1,3 a 1,6 litres/dia
Adolescents de 9 a 18 anys:         de 2,1 a 2,5 litres/dia
Adults de 19 a 70 anys:                 de 2,0 a 2,5 litres/dia
 
Hem de tenir present que aquestes quantitats recomanables es consideren al marge d´un entrenament o activitat física, ja que,  en aquest cas, la ingesta total diària hauria de ser més elevada.
El que sí respon a una norma general i no depèn de factors externs és el moment en que s´ha de beure.
 
ABANS  -  DURANT  -  DESPRÉS DE L’ACTIVITAT FÍSICA
Qualsevol dels tres moments és importantíssim i cadascú per sí sol té la seva importància i benefici corresponent.
ABANS. Per aconseguir començar l´activitat amb uns depòsits de combustible adients i, en qualsevol cas, per sobre dels nivells exigits, per tal de retardar els efectes de la deshidratació. És a dir, no podem iniciar la competició amb dèficit d’hidratació, ja que això ens marcaria l’activitat de bon començament tot perjudicant el nostre rendiment de forma notable.
DURANT. L’única forma de mantenir els nostres nivells de combustible és bevent durant l´activitat. Si hem aconseguit començar per sobre de l’exigència, els dipòsits s´han de reomplir contínuament. Les pauses per hidratar-se s´han de donar de forma repetida i al llarg de tota la sessió o activitat. Sempre respectant la màxima de poca quantitat i moltes vegades.
 DESPRÉS. Aquestes pauses, per diferents motius no sempre es poden respectar. És molt possible que aparegui la sensació de sed. Però l´activitat ha acabat i l´organisme posa en marxa els seus mecanismes receptius. Tenim la sensació que el nostre dipòsit està buit i hem d´omplir-lo, és, doncs,  el moment d´hidratar-se amb generositat i tornar a recuperar els nivells perduts. El treball físic realitzat ens donarà la tranquil·litat i relaxació necessàries per a una bona hidratació.
Manel López.